Pictogrammen

In al onze groepen werken we met pictogrammen. In de klas hangen dagritme kaarten waarop zichtbaar is hoe de dag zal verlopen.

Pictogrammen kunnen helpen dingen te verduidelijken bij onder andere anderstaligen.

Ondersteunende gebaren

Op Master Amiko hebben wij te maken met kinderen vanuit de hele wereld. Dit betekend dat er veel verschillende talen op school worden gesproken. Als team van Master Amiko hebben wij een cursus gevolgd, hoe wij de Nederlandse taal kunnen aanbieden met ondersteundende gebaren. Namelijk het NMG.

Als school hebben wij toegang tot een gebarenwoordenboek, waarin we per thema zelf de gebaren kunnen opzoeken. Hier kunnen we video's bekijken met het gebaar en een eigen gebarenboekje maken.

WAT IS NMG?

Nederlands met Gebaren een combinatie van de Nederlandse taal en de Nederlandse Gebarentaal.

Een echte combinatie van twee talen kan eigenlijk niet. Het Nederlands en de Nederlandse Gebarentaal zijn talen: elke taal heeft zijn eigen kenmerken, grammatica, lexicon, groep gebruikers etc. Als er contact is tussen de gebruikers van beide talen ontstaat een mengvorm, een ‘contacttaal’.

In het geval van de talen Nederlands en Nederlandse Gebarentaal ontstaat er een contacttaal die we Nederlands met Gebaren zijn gaan noemen, ook wel Nederlands ondersteund met Gebaren genoemd. Deze contacttaal heeft geen vaste vorm, geen eigen grammatica regels. Als afkorting wordt tegenwoordig vrij algemeen NmG gebruikt.